Unio i Cancun

Lars Holmer-Hoven er Unios og Akademikernes representant i den utvidede norske delegasjonen under COP16 i Cancun.

Jeg vil i de nærmeste ukene blogge om stort og smått fra klimaforhandlingene i Mexico. Følg med, følg med!

Felles klimakrav fra Unio, Akademikerne og YS fra 2009.

onsdag 1. desember 2010

Just transition out of Vision

I den nye teksten som chairperson Margaret Mukahanana-Sangarwe la frem i forkant av COP 16 er internasjonal fagbevegelses kjepphest om en "just transition" falt ut av teksten om "shared vision".

Fagbegelsens hovedkrav under klimaforhadlingene er en rettferdig omstilling mot et bærekraftig samfunn, såkalt "just transition". Kravet er grunnet på at klimaforandringene har betydning for økonomi, sosial utvikling og andre vesentlige livsbetingelser for alle mennesker. Nødvendighten av innsats for overgang til et lavutslippssamfunn er derfor erkjent. Fagbevegelsens mål er å bidra til at dette samfunnet ivaretar hensyn til arbeidstakere verden rundt og at ansvaret for omstillingen fordeles på en rettferdig måte.

Dette er svært dårlig nytt for ITUC. Delegasjonen var sikker på at "Just transition" var sikker i teksten, og at de kunne konsentrere seg om andre viktige områder. Nå må alle ressurser settes inn mot å lobbyere mot de ulike delegasjonene for å få inn begrepene "just transition" og decent work i teksten. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar