Unio i Cancun

Lars Holmer-Hoven er Unios og Akademikernes representant i den utvidede norske delegasjonen under COP16 i Cancun.

Jeg vil i de nærmeste ukene blogge om stort og smått fra klimaforhandlingene i Mexico. Følg med, følg med!

Felles klimakrav fra Unio, Akademikerne og YS fra 2009.

onsdag 8. desember 2010

Pengene eller klimaet!


Rapporten fra arbeidsgruppen som har vært ledet av Jens Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi om klimafinansiering ble presentert på et side event på Cancunmesse i dag. FNs generalsekretær Ban Ki Moon var også til stede under arrangementet. Det var naturligvis stor interesse for arrangementet, ikke bare fordi det var prominente talere til stede, men fordi en løsning på kortsiktig og langsiktig klimafinansiering er helt essensielt for i det hele tatt å få til en bindende klimaavtale. Utgangspunktet er løftene fra København om innen 2020 skal mobiliseres 100 milliarder dollar årlig fra de mer utviklede landene til klimatiltak i fattigere land.

Konklusjonen fra gruppen er at det kommer til å bli vanskelig å nå målet om 100 milliarder dollar innen 2020, men at det er fullt mulig hvis den politiske viljen er til stede. Arbeidsgruppens mandat har ikke vært å komme med e fasit, men heller å vise til ulike måter man kan skaffe pengene på - en slags menyliste. Denne fremgangsmåten er veldig lik "Klimakur 2020" - rapporten i Norge. Tradisjonelle former for investering skal kombineres med nye innovative metoder. Et viktig forslag i rapporten er forslaget om karbonprising - med priser på i hvert fall 20-25 dollar tonnet. 

Rapporten blir fremstilt som en vinn-vinn strategi. Finansieringen vil føre til mindre utslipp i utviklede land, og mer penger til utvikling i fattigere land. Rapporten tar derimot ikke stilling til hvor mye penger som skal overføres fra budsjett/BNP, og hvor mye som skal tas inn fra privat sektor. Det kan fort bli bråk hvis mye av regningen overføres til privat sektor. Utviklingslandene kan lett føle at de utviklede landene slipper for lett unna løftene fra København. Stoltenberg viste til at det sikkert er enklere å foreslå penger over budsjettene, men at det ikke er realistisk å tro at dette alene vil virke. Flere "rike" land sliter med budsjettunderskudd i dag, og i tillegg har utviklingshjelp over budsjettene tradisjonelt vist at ikke alltid målene nås ( forsiktig formulert...)

Det skal bli spennende å se hvordan forslagene fra Stoltenberg og Co blir mottatt. Arbeidsgruppen har hatt god geografisk bredde, og det er lovende at de har kommet til enighet om forslagene i rapporten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar