Unio i Cancun

Lars Holmer-Hoven er Unios og Akademikernes representant i den utvidede norske delegasjonen under COP16 i Cancun.

Jeg vil i de nærmeste ukene blogge om stort og smått fra klimaforhandlingene i Mexico. Følg med, følg med!

Felles klimakrav fra Unio, Akademikerne og YS fra 2009.

tirsdag 7. desember 2010

Life is about compromise

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim hadde tirsdag kveld en redegjørelse for status quo med det norske sivile samfunn i Cancun. Det var ca 60 personer til stede, og det er stort mangfold i gruppen. Her er det representanter for Sametinget, Stortinget, arbeidstakere, arbeidsgivere, miljøorganisasjoner, bistandsorganisasjoner, ungdomsorganisasjoner og sikkert mer.

Solheim forklarte at stemningen i Cancun er "avventende positiv". Han trakk frem at Mexico har bidratt med godt lederskap, og at det har skapt en bedre stemning landene imellom. Han viste til at India har kommet med gode praktiske forslag om rapportering, og at Kina har kommet med positive forhandlingssignaler i media.

Det ble vist til at  flere land ønsker en balansert pakke ( det legges litt forskjellig i dette), og at dette krever fremgang på flere områder samtidig, men at det ligger i forhandlingenes natur at det vil være noen områder som er vanskeligere enn andre. Solheim dro en sammenlikning til militæret: "spredt orden, ikke samlet tropp". Solheim understreket, med klar adresse til kravstore tilhørere, at man må være villig til å inngå kompromisser. Det er ikke mulig å håpe at man blir 100 prosent fornøyd med alt - som i så mange ting ellers i livet.

Erik Solheim er blitt bedt om å være "special facilitator" på regnskogbevaring sammen med Ecuador og Singapore. Det er ennå litt uklart om hvordaan arbeidet skal organiseres.

Det skal i dagene fremover jobbes videre med den nye teksten som forhandlingslederne har lagt frem. Det vil bli spennende å se om de nye tekstene vil bli aseptert, det er flere land som ønsker seg tilbake til de opprinnelige tekstene. Det er planlagt et uformelt plenary i morgen 08.30 der det skal informeres om veien fremover.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar