Unio i Cancun

Lars Holmer-Hoven er Unios og Akademikernes representant i den utvidede norske delegasjonen under COP16 i Cancun.

Jeg vil i de nærmeste ukene blogge om stort og smått fra klimaforhandlingene i Mexico. Følg med, følg med!

Felles klimakrav fra Unio, Akademikerne og YS fra 2009.

mandag 6. desember 2010

Klima og amerikansk fotball


Mexicos president Felipe Calderón var hovedtaler under et arrangement om "Stakeholder's Engagement in Climate Action". Presidenten understreket at forhandlingene er vanskelige i Cancun. Han viste til at det ofte kan være vanskelig å få to parter til å komme til enighet, og at det i Cancun er er 200 parter som skal komme til konsensus. Presidenten sammenliknet COP16 med en av sine favorittidretter - amerikansk fotball. Målet er hele tiden 10 yards om gangen, men til slutt ender det forhåpentligvis med en touchdown.

Presidenten la stor vekt på viktigheten av at det sivile samfunn blir engasjert i klimaforhandlingene. Han sa at diplomatiet og vitenskapen er viktig, men at det er essensielt å utnytte "the power of the people". Calderón mente at arbeidstakere, arbeidsgivere, sivilsamfunn og parlamentarikere må få en sterkere rolle i arbeidet frem mot en klimaavtale (Ikke by og land hand i hand, men sivilsamfunn og myndighet hand i hand). Presidenten sa at det er viktig å kjøre en åpen og inkluderende holdning, og at alle interesser skal bli hørt.Representanter fra meksikanske arbeidsgivere, arbeidstakere og Oxfam holdt også innlegg under arrangementet.

Mexicos lederskap under klimaforhandlingene har fått mye skryt frem til nå. Meksikanerne har hatt holdningen at det skal være en lav terskel for nye tekster, og de har hele tiden kjørt åpne prosesser med god informasjonsflyt. Dette står i kontrast til den danske linjen i fjor, som ble kritisert for lukkede og lite inkluderende prosesser. Holdningen i Mexico er mer at alle skal bli hørt. Meksikanerne har vært flinke til å orientere seg blant de ulike fraksjonene, og har justert taktikk/metode etter signalene de har mottatt. Når man da legger til at møteplanleggingen og infrastrukturen fungerer svært bra, er det vanskelig å klage på vertskapet om COP 16 skal vise seg å bli en ny skuffelse.


PS. Presidenten var hyggelig nok til å håndhilse på Unio/Akademikerne på vei ut, men det foreligger dessverre ikke bildebevis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar